MARŞ MOTORU NEDİR? GÖREVİ NEDİR?
Marş motoru, akümülatörden aldığı elektrik enerjisiyle çalışan ve motordaki ilk hareketi sağlayan sistemdir. Kontağın çevrilmesiyle harekete geçirilen marş motoru krank miline bağlı olan volan dişlilerinin dönmesini, yakıt - hava karışımının motora dolmasını ve pistonların ilk hareketini yapmasını sağlar.
Standart bir aracın en fazla enerji tüketen parçası marş motorudur. Bu nedenle marşa bastığınızda aracın farlarında ve iç ışıklandırmasında bir kısılma olur. O yüzden marş motorunun önerilen maximum çalıştırılma süresi 10 saniyedir. Eğer 10 saniyeden fazla marşa basıldığında aracın aküsü boşalabilir marş dinamosunun kömürü bitebilir veya marş otomatiğinde arızaya sebep olabilir.
Ayrıca marş motorunun pistonları faaliyete geçirmekten başka bir işlevi olmadığı için yapımında genellikle hafif malzemeler kullanılır. Bu da marş motorunun uzun süreli çalışmalara dayanaklı olmadığı anlamına gelir. Önemli bir husus da motor hareket halindeyken kesinlikle marş motoru çalıştırılmaması gerektiğidir. Aksi takdirde volan dişlileri zarar görebilir.
MARŞ MOTORUNUN KONTROLLERİ
* Fırçaların kontrolü
* Kollektör dilimlerinin kontrolü
* Fırça tutucularının kontrolü
* Kavramanın ve manşonun kontrolü
* Burçların kontrolü
* Kablo bağlantılarının kontrolü
* Marş motoru geri getirme yayı, plancır, ayırma çatalı kontrolü
* Marş motoru eksenel gezinti ve ayar şimleri (pulları) kontrolü
* Redüksiyon kavramasının kontrolü
* Marş pabuçlarının kontrolü
* Marş motoru ön ve arka kapak kontrolü
* Marş dişlisinin kontrolü
MARŞ DİNAMOSU ARIZALARI NELERDİR ?
1. Marş yapıldığında ses gelmemesi: Kutup başının gevşek ya da oksitli olmasından kaynaklanabilir. Aynı zamanda marş motoruna giden elektrik kablolarında problem olabilir, kontak anahtarı arıza yapmış olabilir.
2. Marş yapıldığında “TIK” şeklinde bir ses gelmesi ancak marş motorunun dönmemesi: Kutup başının gevşek ya da oksitli olmasından kaynaklanabilir. Aynı zamanda marş motoruna giden elektrik kablolarında problem olabilir, batarya boş olabilir, marş fırçalarında temassızlık olabilir. Selonoid hareketli kontak uçları iyi akım geçirmiyor olabilir.
3. Marş motorunun yavaş dönmesi ve motorun çalışmaması: Marş motoru sıkışık olabilir. Sargı yatakları aşınmış, burç yataklar aşınmış, sargı milinde kasıntı meydana gelmiş olabilir. Ayrıca ikaz sargıların da kısa devre meydana gelmesi, kollektör dilimlerinin kirlenmesi, bataryanın boş olması da bu arızaya yol açabilir.
4. Marş motoru normal çalışıyor ancak motoru çevirmeden boşta dönüyorsa: Boşaltıcı arızalı olabileceği gibi sürücü kol kırık olabilir.
5. Marş yapıldığında dişliden sürtme sesi geliyorsa: Marş dişlisi ya da volan dişlisi aşınmış olabilir.
Comments